Kawan bergosip

Wednesday, September 13, 2017

Wish






Dear you,

Take care..


dun forget leave ur comment =)

www.tips-fb.com

Wednesday, July 26, 2017

2 cent


Hello people!
We meet again..in this blog haha
It's been a long time kan..biasalah ni kalau jadi mama sudah hihi

Apa khabar goroyen?
So far so good!
I am blessed with good husband,cute daughter,supportive family and kawan-kawan yang sporting gitue!

Hey you!yes you!
Don't feel down or discouraged.
Your life is precious to be wasted.
Go outside,see the world,do something that you really want.
Find your happiness.


Jom berusaha menjadi rakyat Najib yang sejati eh? tetiba hahahaha

-TQ for reading kio-



dun forget leave ur comment =)

www.tips-fb.com

Sunday, September 25, 2016

TuQ-TuQ


Anyeong!

Yay!3month plus sudah ni budak!
cepat betul masa berlalu,rasa macam baru ja meneran 
di labour room hahaha
anyway..ramai yang tanya kenapa panggil 
ni budak sepet TUQ-TUQ?
begitu banyak nama yang cumil-cumil,panggil tuq2 la pula..
baiklah kawan-kawan..actually begini kisahnya..

waktu saya pregnant 3m ,kami pergi honeymoon (amboi!) 
di cambodia/vietnam.
So,di Cambodia transport utama mereka adalah 
motor hybrid beca yang dipanggil tuk-tuk..haha
oleh kerana sangat ramai penunggang tuk-tuk di tepi2 jalan,
asal kami berjalan ja mesti kena cakap gini 
"Hello ladies,tuk-tuk ladies"

dipendekkkan cerita..si garamol ejek2 la cara cakap dorang and selalu cakap gitu di perut sa hahaha
naa...sampai lahir la malakat nama tuk2 untuk ni budak aigoo..
begitulah kisahnya..
-THE END-

Inilah tuktuk di Cambodia hee..

and

this is our TUQ-TUQ ^_^


kami upgrade ja ejaan dia hahahahaha

p/s baru lepas kasi bf ni budak ekeke 

-TQ for reading kio-

dun forget leave ur comment =)

www.tips-fb.com

Tuesday, July 12, 2016

Precious June


WARNING!
ENTRY INI PENUH DENGAN BAHASA SABAH DAN LAMBAKAN EMOSI SI PENAIP!

Hello people!
Berkulat sudah blog sa ni tidak kena update..well,hidup semakin sibuk,handphone lebih diutamakan dan saya baru jumpa ni lappy di stor hahaha
Baiklah!saya dengan bangganya mengatakan saya telah selamat melahirkan baby girl seberat 3.05kg apuuu...tak sangka menjadi ibu sudah heh!so,dalam post ini saya mahu share pengalaman dan kronologi masuk labor room hik3

3.6.2016
Tarikh sepatutnya saya bersalin,tapi ni anak tidak mahu keluar juga,tanda mahu bersalin pun tiada..haha kesiokan kali dia dalam perut haha..ba,cukup makan kan hehe..so,saya dan garamol fikir okay juga,berharap kunun dia lahir 6.6.16..tapi hampeh!

6.6.2016
Argh...3 hari lewat sudah..masih tiada tanda mahu bersalin.Mixed feeling sudah ni..okay ka baby saya?kenapa dia tidak mahu keluar ni? super risau sudah..kami decide pergi Hospital Likas lebih kurang pukul 12pm camtu.So,waktu di PAC HWKKS kena tanya la apa masalah..saya pun cakap sakit perut (padahal tiada2 ba hahaha)..itu nurse cek buku antenatal dan suruh saya pergi bilik penilaian.Lenggang mak nenek la saya pergi sana..sampai sana kena suruh tukar baju + skirt pink aiguu..euw!haha..kena pasang CTG (untuk cek jantung baby) nasib semua okay juga..dan!dan! disinilah saya kena VE!!OMG!!gila sakit pula tu!!!mo menangis pun tak mampu huhu..tu doktor cakap baru 1cm..what???tapi..dia admit ward juga sebab postdate da ereii..maka bermulah kisah saya mereput dalam ward.



8.6.2016
Skip 2 hari..sebab tiada yang menarik untuk diceritakan.Hari-hari kena VE + SNS 2 kali sehari ugh!!sakit tapi imun da lama-lama huhu..still ni anak masih lagi bertahan dalam perut. Postdate day 5, pakar suruh masuk labor room + induced. Okay,yang ni ramai yang cakap memang sakit..yala benda kalu dipaksa mana yang tidak sakit kan..tapi saya positive ja!demimu baby..huhu
Pukul 1 pm..masuk labor room..saya ingat lagi bilik no 5. Sakit perut ada sudah terasa sikit tapi masih boleh tahan..as usual..CTG dipasang..vital sign diambil.Lama-lama..sakit perut semakin kuat dan kerap..fine..i asked the nurse to let my husband in.Tq God..garamol masuk dengan segera huhu..nampak muka garamol ja..ada sedikit hilang tu rasa sakit..ceh..tembirang!sakit tetap sakit okay huhu..since saya minta epidural untuk tahan sakit..bertabah ja la saya menunggu tu doktor bius datang.Oya..tq ana datang melawat haha..sambil-sambil tunggu tu doktor..sempat jugalah saya berhuhahuha sama si ana.Okay..pukul 4pm camtu..epidural dipasang dan rasa bahagia sikit la sebab kurang da rasa sakit tu contraction..yay!mampu jugalah main handphone,selfie,kurik hidung..bla..bla..

krik..krik..krik..
Bukaan masi 4cm..bikin panas jugalah..sebab ni contraction makin sakit.epidural tiada kesan da..
saya berguling,teriak2,cubit garamol,cubit diri sendiri,.oh God!kalau ingat balik i lost myself!macam pesakit psikiatri sudah saya masa tu..saya rasa mo tendang2,mo cabut,mo mengamuk ala-ala the hulk saja masa tu hahaha..garamol mula-mula fefeling sweeeet..lama2 sengih-sengih cam kerang busuk ja tingu sa euw!

krik..krik..krik..
baiklah..tibalah masanya mo meneran..guys!rasa mahu bersalin adalah seperti sembelit 1 tahun!macam ada sesuatu yang sangat besar perlu dikeluarkan dan rasa mo patah tulang belakang..ereii..yang penting sangat sakit!!garamol dengan bersungguhnya suruh meneran + bagi support full blast euw!haha..
Finally..9.53pm..lahirlah si baby pheww!!lega...!!!!!!!amazingnya..semua rasa sakit pun hilang hahaha..ceh!







Well..sudah sebulan lebih..tapi still tak percaya sudah menjadi seorang ibu wuhuu!!dulu tidur berdua,sekarang tidur bertiga..hee..thank you husband ROMUALD JEOFFRY for being there for me..huk3..dari awal pregnant memang dimanjakan,melalui proses bersalin pun sentiasa ada di sisi,waktu baby masuk wad sebab jaundis pun sangat-sangat membantu,dan waktu pantang pun sentiasa dijaga + crime partner kalau langgar pantang hahaha..

Phewww..panjang karangan ni..lebih 100 patah perkataan sudah haha..baiklah!kepada kawan-kwan sa yang bakal jadi ibu..nasihat saya,jangan stress..enjoy your pregnancy journey,minum air banyak,banyakkan rehat dan paling penting ada support husband sampailah bersalin. All the best mummies!

p/s garamol + goroyen + tuq2



-tq for reading-

dun forget leave ur comment =)

www.tips-fb.com