Kawan bergosip

Tuesday, July 12, 2016

Precious June


WARNING!
ENTRY INI PENUH DENGAN BAHASA SABAH DAN LAMBAKAN EMOSI SI PENAIP!

Hello people!
Berkulat sudah blog sa ni tidak kena update..well,hidup semakin sibuk,handphone lebih diutamakan dan saya baru jumpa ni lappy di stor hahaha
Baiklah!saya dengan bangganya mengatakan saya telah selamat melahirkan baby girl seberat 3.05kg apuuu...tak sangka menjadi ibu sudah heh!so,dalam post ini saya mahu share pengalaman dan kronologi masuk labor room hik3

3.6.2016
Tarikh sepatutnya saya bersalin,tapi ni anak tidak mahu keluar juga,tanda mahu bersalin pun tiada..haha kesiokan kali dia dalam perut haha..ba,cukup makan kan hehe..so,saya dan garamol fikir okay juga,berharap kunun dia lahir 6.6.16..tapi hampeh!

6.6.2016
Argh...3 hari lewat sudah..masih tiada tanda mahu bersalin.Mixed feeling sudah ni..okay ka baby saya?kenapa dia tidak mahu keluar ni? super risau sudah..kami decide pergi Hospital Likas lebih kurang pukul 12pm camtu.So,waktu di PAC HWKKS kena tanya la apa masalah..saya pun cakap sakit perut (padahal tiada2 ba hahaha)..itu nurse cek buku antenatal dan suruh saya pergi bilik penilaian.Lenggang mak nenek la saya pergi sana..sampai sana kena suruh tukar baju + skirt pink aiguu..euw!haha..kena pasang CTG (untuk cek jantung baby) nasib semua okay juga..dan!dan! disinilah saya kena VE!!OMG!!gila sakit pula tu!!!mo menangis pun tak mampu huhu..tu doktor cakap baru 1cm..what???tapi..dia admit ward juga sebab postdate da ereii..maka bermulah kisah saya mereput dalam ward.



8.6.2016
Skip 2 hari..sebab tiada yang menarik untuk diceritakan.Hari-hari kena VE + SNS 2 kali sehari ugh!!sakit tapi imun da lama-lama huhu..still ni anak masih lagi bertahan dalam perut. Postdate day 5, pakar suruh masuk labor room + induced. Okay,yang ni ramai yang cakap memang sakit..yala benda kalu dipaksa mana yang tidak sakit kan..tapi saya positive ja!demimu baby..huhu
Pukul 1 pm..masuk labor room..saya ingat lagi bilik no 5. Sakit perut ada sudah terasa sikit tapi masih boleh tahan..as usual..CTG dipasang..vital sign diambil.Lama-lama..sakit perut semakin kuat dan kerap..fine..i asked the nurse to let my husband in.Tq God..garamol masuk dengan segera huhu..nampak muka garamol ja..ada sedikit hilang tu rasa sakit..ceh..tembirang!sakit tetap sakit okay huhu..since saya minta epidural untuk tahan sakit..bertabah ja la saya menunggu tu doktor bius datang.Oya..tq ana datang melawat haha..sambil-sambil tunggu tu doktor..sempat jugalah saya berhuhahuha sama si ana.Okay..pukul 4pm camtu..epidural dipasang dan rasa bahagia sikit la sebab kurang da rasa sakit tu contraction..yay!mampu jugalah main handphone,selfie,kurik hidung..bla..bla..

krik..krik..krik..
Bukaan masi 4cm..bikin panas jugalah..sebab ni contraction makin sakit.epidural tiada kesan da..
saya berguling,teriak2,cubit garamol,cubit diri sendiri,.oh God!kalau ingat balik i lost myself!macam pesakit psikiatri sudah saya masa tu..saya rasa mo tendang2,mo cabut,mo mengamuk ala-ala the hulk saja masa tu hahaha..garamol mula-mula fefeling sweeeet..lama2 sengih-sengih cam kerang busuk ja tingu sa euw!

krik..krik..krik..
baiklah..tibalah masanya mo meneran..guys!rasa mahu bersalin adalah seperti sembelit 1 tahun!macam ada sesuatu yang sangat besar perlu dikeluarkan dan rasa mo patah tulang belakang..ereii..yang penting sangat sakit!!garamol dengan bersungguhnya suruh meneran + bagi support full blast euw!haha..
Finally..9.53pm..lahirlah si baby pheww!!lega...!!!!!!!amazingnya..semua rasa sakit pun hilang hahaha..ceh!







Well..sudah sebulan lebih..tapi still tak percaya sudah menjadi seorang ibu wuhuu!!dulu tidur berdua,sekarang tidur bertiga..hee..thank you husband ROMUALD JEOFFRY for being there for me..huk3..dari awal pregnant memang dimanjakan,melalui proses bersalin pun sentiasa ada di sisi,waktu baby masuk wad sebab jaundis pun sangat-sangat membantu,dan waktu pantang pun sentiasa dijaga + crime partner kalau langgar pantang hahaha..

Phewww..panjang karangan ni..lebih 100 patah perkataan sudah haha..baiklah!kepada kawan-kwan sa yang bakal jadi ibu..nasihat saya,jangan stress..enjoy your pregnancy journey,minum air banyak,banyakkan rehat dan paling penting ada support husband sampailah bersalin. All the best mummies!

p/s garamol + goroyen + tuq2



-tq for reading-

dun forget leave ur comment =)

www.tips-fb.com